Svettas man mer desto mer vältränad man är?

Varför svettas vi?
Ordet svett väcker ofta mer negativa reaktioner hos folk än positiva. Många associerar svett med illaluktande faktorer och som i många fall anses pinsamt. Det många inte tänker på är att svett är en viktig funktion hos kroppen. Svett förhindrar överhettning hos kroppen. När du tränar eller anstränger dig frigörs det energi i form av värme. Det är inte någon vätska som värms upp utan det är själva blodet och när blodet når de ytliga blodkärlen på huden värmer det upp svetten som sedan avdunstar. När svett avdunstar kyls vi ner. Förutom från svett så utsöndrar vi dagligen i genomsnitt cirka 350 mL vätska genom huden (detta märker vi inte av eftersom det inte är i form av svett), liksom 300 mL från slemhinnor och andningsvägarna.

 

 

Två olika svettkörtlar
Kroppen består utav 2,4 miljoner svettkörtlar. Dessa består utav ett långt rör som rullat ihop sig till ett nystan. Svetten ur körtlarna rinner ut vid hudytan. Det finns två typer av svettkörtlar, ekkrina och apokrina. De ekkrina är de som styr kroppens temperaturreglering till största del.  Dessa finns över hela kroppen men du finner dem tätast i handflator och fotsulor. Svett som bildas ur dessa svettkörtlar består till största del av vatten men även spår av salter, mjölksyra, ammoniak och urinämnen. Denna typ av svettning luktar inget då den till största del består av vatten. Att det finns urinsyra i svetten är inte så illa som det låter, faktiskt gör den kroppen mjuk, och finns därför i många hudkrämer.

 

Det svett som luktar är den som bildas ur de apokrina svettkörtlarna. Dessa finns centrerade i armhålorna, ljumskarna och i underlivet. Anledningen till att det luktar är för att svetten består utav organiska ämnen som bidrar till en illaluktande doft när de bryts ner av hudens bakterier.

 

Svettfunktion vid träning
Blodet värmer upp luftlagret närmast kroppen. Det är därför vi upplever att vi svettas mer vid spinning än vid löpning. När vi springer byts luften närmast huden ut mot sval luft som sedan byts ut när den är uppvärmd. När vi går på spinning sitter vi stilla på samma ställe och detta gör att luften runtomkring värms upp och värmen stannar då även kvar. När kroppen upplever denna konstanta värmen runt huden måste den göra av sig med värme genom att svettas mer. Detta är orsaken till den ökade mängden svett.

 

Teorier från experter inom området
De personer som är vältränade orkar prestera mer och detta bidrar till att mer värme produceras i kroppen. Värmeavgivningen ökar och detta ger ökad mäng svett.  /Helena Soop, leg läkare med profilering mot friskvård och träning.

 

Jonas Gustrin, träningsexpert, naprapat och lärare i fysiologi och träningslära på Personal Training School, hävdar att det finns andra faktorer förutom hur vältränad man är som avgör hur mycket man svettas. Han menar på att kroppstypen spelar roll. En lång har större hudyta än en kort person och bör därför ha lättare att svettas. Människor har även olika hög förbränning och skillnaden mellan kvinnor och män är något han poängterar. Under menstruation och ägglossning påverkas vi kvinnor av hormoner och han tror då att det kan vara en förklaring till varför kvinnor svettas mindre generellt än män.

 

Enligt karolinska institutet svettas man mer ju mer vältränad man är för att man har effektiviserade svettkörtlar som lärt sig att återuppta mer mineraler ur svetten. När vi svettas passerar den genom en kanal ut till huden. Det är när svetten transporteras i den här kanalen som kroppen tar upp mineraler. När vi svettas lite hinner kroppen ta upp mycket mineraler men vid kraftig svettning passerar svetten för fort och mindre mineraler upptas. Därför krävs det effektiva körtlar.

 

Slutsats
Myten om att man svettas mer ju mer vältränad man är stämmer. Dock kan man aldrig jämföra mellan två personer vem som är mest vältränad genom mängden svett. Svettningarna är individuella och man kan då alltså bara se sin egen ökade svettmängd som ett tecken på bättre kondition.

 

 

Källhänvisning:

http://www.friskispressen.org/html/art_4_fysologi.html / friskis och svettis Helena Soop, leg läkare med profilering mot friskvård och träning.

http://www.test.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=25524&Preview=

Katarina Woxnerud www.mabra.se

http://www.aconordic.se/kropp/antitranspiration/om_varfor_vi_svettas.aspx

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0