Ökar kaffe fettförbränningen?

I kaffe finns det välkända ämnet koffein som är en bitter vit kristallin xantinalkaloid som fungerar som en psykoaktivt centralstimulerande drog och ett milt vätskedrivande medel.

Koffeinets verkningar:

  • Blodtryckshöjande
  • Höjer pulsen
  • Vidgar bronkerna
  • Stimulerar det centrala nervsystemet
  • Urindrivande (omtvistat)
  • Högt intag kan ge upphov till sömnlöshet

Koffeinet bryts ner i levern till tre olika molekyler som var och en påverkar kroppen på olika sätt. Den som påverkar lipolysen är ämnet Paraxanthine. Om man ska beskriva lipolysen kortfattat så är det den process i kroppen där fettsyror sönderdelas så att kroppen i sin tur kan förbränna dem.


Alla människor har ett unikt antal fettceller och antalet ökar ju mer energi som måste lagras. Vid ett för stort intag av energi i form av föda komemr fettcellerna öka i både storlek och antal. Vid viktnedgång minskar volymen av fettcellerna men inte antalet fettceller. Det leder ofta till lättare viktökning hos människor som har bantat.

 

Hur sker lipolys?
vissa fetter, som inte ingår i cellernas uppbyggnad, lagrar kroppen i form av fettdroppar. Fettdropparna är lokaliserade i fettcellen i form av en droppe. Själva fettmolekylen kallas triglycerid och består utav en glycerolmolekyl och tre fettsyramolekyler. Det som startar fettförbränningen/ lipolysen är enzymet lipas. Enzymet skickar en ”signal” till fettcellen att den ska börja sönderdela triglyceriden (fettet) till mindre delar. Triglyceriden sönderdelas till en glycerolmolekyl och tre fria fettsyror (FFA). När de fria molekylerna finns i blodet kan kroppen förbruka dem i form av bränsle så att de försvinner. Så det är alltså när de fria molekylerna finns i blodet som vi kan förbränna dem!


pil = fettcellens kärna 
pilspets = bindväv (kollagen) 
stjärna = fettdroppen i fettcellen


Hur påverkar koffeinet lipolysen?
Som vi nämnde i början är det Paraxanthine som har störst påverkan. Molekylen fungerar som enzymet lipas och startar alltså lipolysen. Det finns tester som visar att mängden sönderdelade triglycerider ökar efter intag av koffein, dock inte hur hög halt.

Uppiggande och vätskeutdrivande

En orsak som kan ha bidragit till att kaffet tros vara fettförbrännande är att koffeinet verkar uppiggande (gör oss mindre trötta). Detta kan leda till ökad prestationsförmåga och därmed ökad fettförbränning. Det finns tester som visar att koffein får oss att orka träna längre.


I hjärnan finns det receptorer (mottagare) där olika molekyler kan binda till för att ge en signal om exempelvis trötthet. Molekylen som signalerar om trötthet kallas Adenosin. Koffeinet binder dock till samma receptor som Adenosin och blockerar därmed trötthetssignalerna. Det leder till att kroppen inte känner av tröttheten som annars kanske skulle dyka upp.


Koffein fungerar också som ett vätskedrivande medel. Utav de tre stora molekyler som bildas när koffeinet bryts ner är det Theobromine som påverkar urinvolymen. Detta leder till kortvarig viktminskning men inte fettminskning. Vid vätskeintag ökar vikten igen.

Diskussion

Efter att ha tagit upp koffeinets verkningar på människokroppen är det fortfarande inte helt klart huruvida kaffet är ett mirakelmedel eller inte.

 

Fördelar

  • Ökar lipolysen
  • Vakenhet
  • Socialt
  • Kalorifritt

Nackdelar

  • oro
  • förnekande av trötthet
  • sömnlöshet
  • ökar pulsen


Kaffe är en del av mångas sociala liv. En kopp kaffe vid mötet eller med kompisen är någonting som bidrar till en lugn och trevlig stund. En väldig fördel med kaffe är att det är kalorifritt om man dricker det svart och kan vara en anledning till att vi har en positiv syn på drogen i Sverige.


Visst känner man sig piggare när man druckit kaffe men allt har en baksida. När kaffet blockerar trötthetstecknen blockerar det även en viktig försvarsmekanism. Trötthet är kroppens sätt att skydda oss från utmattning både psykiskt och fysiskt. Kroppen måste då återhämta sig genom vila eller energiintag. Oavsätt om prestationsförmågan ökar i stunden kommer tröttheten alltid komma ikapp dig i längden.


Koffeinet kan även påverka din sömn negativt. Sömn är livsviktig för att kroppen ska fungera och framför allt kunna förbränna fett. Vid dålig sömn kommer du känna dig trött under dagen och kanske öka ditt intag av kaffe för att hålla dig vaken. Kroppen skriker efter sömn men koffeinet gör att du ändå orkar pressa dig själv på gymmet. Efter träningspasset är du då ännu tröttare och behöver ta igen mer sömn. Men på grund av det stora koffeinintaget under dagen har du svårt att sova och kan därför inte vila upp dig. Det har nu bildats en ond cirkel.

 

Forskningen visar att lipolysen och prestationsförmågan ökar vid koffeinintag. Men det visas inga tydliga resultat på hur mycket! Lika väl som att alla har unikt antal fettceller kan fettförbränningen fungera olika hos varje individ. Vissa har genetiskt sämre/bättre fettförbränning och därför kan man inte hävda att kaffet skulle fungera för alla.

 

Vetskapen om kaffets påverkan kan påverka oss lika mycket psykologiskt som biologiskt. Placeboeffekten har visats sig i studier om andra, tyngre, droger exempelvis alkohol. Alkohol blockerar nervsystemet vilket yttrar sig i berusning. Men att människor som endast trott att de har druckit visar samma symptom som de som faktiskt har druckit visar på hur mycket det psykologiska styr. Av denna kunskap kan vi dra slutsatsen att om man tror på kaffets verkan kan dem också upplevas.

Slutsats
För att du ska må så bra som möjligt både psykiskt och fysiskt finns dem tre gamla hederliga faktorerna: Sömn, kost och motion. Vi håller fast vid att dem är en bra grund för ett bra välbefinnande. När det kommer till fettförbränning finns det en bra grundregel:
Fettförbränning sker när du gör av med mer energi än du tar in (energiintag < energiförbränning).
Trots en negativ syn på kaffe i samband med träning tycker vi absolut inte att kaffe i rätt mängd är dåligt. Dricker man en lagom mängd kaffe och tycker det är en social aspekt i livet så tycker vi att det är helt ofarligt. Om du däremot ersätter exempelvis sömn med kaffe borde du tänka om.

 

Enligt oss är myten delvis sann men inte så omfattande som vissa kan tro.

 

Källhänvisning:
Inganni Anders, lärare i biologi Jensen Norra, 2011-02-11


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0